Černokrký jeřáb – motiv šály pro Himálajské patrony

Černokrký jeřáb je národní pták Malého Tibetu / Ladakhu. Pro všechny buddhisty žijící v Himálaji je tento jeřáb symbolem dlouhého života, prosperity a štěstí. V Bhutánu má tento pták status celebrity a dělají pro něj například samostatný festival (ve stejném provedení jako tolik známý tanec masek).

Jako jediný z jeřábů žije ve vysokých nadmořských výškách od 2500m do 6000 m. Ze 16 žijících druhů byl objeven jako poslední. V roce 1876 jej na Tibetské náhorní plošině popsal Nikolai Przewalski. Jeřábi uzavírají páry na celý život. Střídají se při sezení na 2 vejcích a společně pečují o vylíhnutá mláďata.

Černokrký jeřáb žije v Tibetu, Ladakkhu, Bhutánu i dalších místech. Některé populace migrují mezi vysoko položenými jezery (na léto) a říčními údolími (na zimu), některé mezi Tibetem (léto) a Bhutánem (zima). Zdržují se v okolí jezer, rozlitých vodních toků a na loukách, které se kolem nich vytváří.

Je vysoký 139 cm, jeho křídla mají rozpětí 235 cm a váží 5,5 kg.

Tento ptáček je chráněným druhem ať už podle IUCN Red List nebo CITES. Odhadovaný počet volně žijících jedinců je od 8 800 do 11 000. Změny klimatu, urbanizace Himálaje, vojenská přítomnost na jeho hranicích a další faktory naznačují, že se jeho populace bude nadále snižovat. V Evropě najdete černokrkého jeřába pouze v šesti zoo. U nás jej mají v zoo Zlín.

 

Koupit šálu s černokrkým jeřábem 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení